MENÜ
Fogyinfo
Ne add át magad a fáradtságnak! Az erőd meg fog felelni a vágyaid mértékének.

 afvallen46.gif

És akkor most következzenek a mediterrán receptek!

Cukkinikrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg cukkini
1 erőleveskocka
2 gerezd fokhagyma 
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1,5 dkg margarin
1 evőkanál liszt  
5 dkg vöröshagyma
1 dl tejföl  (12 %)
Elkészítés: A cukkiniból 40 dkg-t feltesszük főni 1 liter, a leveskockával, a fokhagymával, a szerecsendióval és sóval ízesített vízzel. A felforrósított margarinon a lisztet halvány sárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre megpároljuk. A megfőtt cukkinihoz keverjük a hagymás rántást. Behabarjuk a tejföllel,  ízlés szerint  borsozzuk,  majd összeturmixoljuk. A maradék cukkinit csíkokra vágjuk és levesbetétként belefőzzük.

Energia: 472 kJ/113 kcal 
Szénhidrát: 9,8 g


Olaszos párolt csirke

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg csirkemellfilé
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vöröshagyma
25 dkg sárgarépa 
15 dkg fehérrépa
5 dkg zellergumó
1 kávéskanál szárított oregánó
3 evőkanál sűrített paradicsom
1 dl száraz vörösbor
Elkészítés: A csirkemellet kb. 5 dekás darabokra vágjuk, megsózzuk, és a felforrósított olajban elősütjük, kiszedjük, félretesszük. A maradék olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát és a kis hasábokra vágott zöldséget. Megszórjuk az oregánóval, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, összepirítjuk, majd hozzáöntjük a vörösbort. Beletesszük az elősütött húst, kevés vízzel felöntve, fedő alatt puhára pároljuk.

Energia: 907 kJ/217 kcal 
Szénhidrát: 11,4 g


Görög sertésragu
Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál olívaolaj
10 dkg vöröshagyma
30 dkg sovány sertéscomb
1 kávéskanál szárított rozmaring
1-2 gerezd fokhagyma
15 dkg gomba 
20 dkg zöldpaprika 
10 dkg paradicsom
15 dkg ecetes uborka
25 dkg zöldbab
1/2 csokor petrezselyem
1-2 kávéskanál citromlé
Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát a felhevített olajon átfuttatjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, és erős lángon átpirítjuk, a rozmaringgal és sóval őrölt borssal ízesítjük, majd kevés vízzel felengedve, fedő alatt pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, beletesszük a zúzott fokhagymát, a felszeletelt gombát, a karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, uborkát és a kisebb darabokra vágott zöldbabot. A finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük, majd kevés vizet ráöntve puhára pároljuk. Tálalás előtt citromlével ízesítjük. Egytálételként fogyasztjuk.

Energia :1030 kJ/246 kcal 
Szénhidrát: 10,3 g


Padlizsán paradicsommal, gombával
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg padlizsán
30 dkg paradicsom
10 dkg laskagomba 
3 ek. olívaolaj
1/2 csokor petrezselyem
10 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A meghámozott padlizsánt, a paradicsomot és a gombát kockákra vágjuk. Az olaj felét felforrósítjuk, a padlizsánt átfuttatjuk rajta, sózzuk, meghintjük 1 mokkáskanál frissen őrölt borssal és a finomra vágott petrezselyem felét, majd fedő alatt puhára pároljuk. Az olaj másik felében az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, beletesszük a gombát, és erős tűzön pirítjuk. Ha félig kész, hozzáadjuk a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, óvatosan összekeverjük és időnként rázogatva tovább pirítjuk. Amikor elkészült, összekeverjük a padlizsánnal, és 1-2 percig együtt pirítjuk. A maradék petrezselyemmel meghintve, melegen tálaljuk.

Energia: 510 kJ/122 kcal 
Szénhidrát: 12,7 g


Sült vegyes zöldség köret
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg padlizsán (vagy cukkini)
2 evőkanál olívaolaj
20 dkg vöröshagyma
20 dkg gomba
15 dkg piros és zöld húsú  paprika
2 evőkanál frissen vágott bazsalikom
1 dl zöldségleves, kockából
Elkészítés: A megmosott padlizsánt héjastól karikára vágva gyengén lesózzuk, kicsit állni hagyjuk. Hússütőben (nagyobb az alapfelülete) az olajat felmelegítjük, beletesszük a lesózott padlizsánt a cikkekre vágott többi zöldséggel együtt, megszórjuk a bazsalikommal meg őrölt borssal, és rózsaszínre pirítjuk. Ezután a zöldséglevessel (vagy vízzel) felöntve tovább pároljuk , majd újra lepirítva melegen tálaljuk.

Energia: 700 kJ/167 kcal 
Szénhidrát: 19 g


Francia fejes saláta
Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál olívaolaj
1/2 citrom leve
1/2 csokor snidling
1 csipetnyi szárított citromfű
1 kávéskanál mustár
2 kis fej saláta
Elkészítés: Az olajat vékony sugárban a citromléhez keverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát, a citromfüvet, a mustárt, kevés sót és kb. 1 dl vizet. Közvetlenül a tálalás előtt ebben forgatjuk meg az alaposan leszárított és kisebb darabokra tépett fejessaláta-leveleket.

Energia: 243 kJ/58 kcal 
Szénhidrát: 2,2  g


Olaszos fejes saláta
Hozzávalók 4 személyre:
1 citrom leve
2 evőkanál olívaolaj
5 szem kapribogyó
5 levél citromfű
2 kis fej saláta 
Elkészítés: A citromléhez egyenletesen hozzákeverjük az olajat. Az apróra vágott kapribogyóval és citromfűvel, kevés sóval ízesítjük. A megmosott, alaposan leszárított és kisebb darabokra tépett salátaleveleket egy mély üveg- vagy porcelántálba tesszük, leöntjük az öntettel, megforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Energia: 318 kJ/76 kcal 
Szénhidrát: 2,2 g


Görög saláta
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg paradicsom 
1 zöldpaprika
40 dkg kígyóuborka
3 szál újhagyma 
3 evőkanál magozott olajbogyó
2 evőkanál borecet
3 evőkanál olívaolaj
20 dkg feta vagy gomolysajt
Elkészítés: A paradicsomokat kisebb kockákra, a zöldpaprikát 2x2 cm-es darabokra vágjuk. Az uborkát hosszába negyedelve vékony cikkekre, az újhagymát és az olajbogyót vékony karikákra daraboljuk. A paradicsomot az uborkával, a paprikával, a hagymával és az olajbogyóval elkeverjük, a borecettel és az olajjal meglocsoljuk. Lazán átforgatjuk, majd a  kisebb kockákra vágott feta sajttal megszórjuk.

Energia: 974 kJ/233 kcal 
Szénhidrát: 7,8  g

Mediterrán saláta
Hozzávalók 4 személyre:
2 fej saláta
15 dkg paradicsom
40 dkg kígyóuborka
10 dkg sárgarépa
2 zöldpaprika
1 citrom leve
2 evőkanál vágott friss petrezselyem
2 kávéskanál édesítő
Elkészítés: A saláta nagyobb leveleivel kibélelünk egy salátástálat, a többi levelet laskára vágjuk. A zöldféléket vékony karikákra vágjuk, meglocsoljuk a citromlében elkevert édesítőporral.  Lazán hozzákeverjük a salátavagdalékot is, majd az egészet a salátával bélelt tálba tesszük. Megszórjuk a  petrezselyemmel, és összeérleljük.

Energia: 206 kJ/49 kcal 
Szénhidrát: 8,8 g


Olasz káposztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg fejes káposzta
2 nagyobb narancs 
1 kis fej saláta
A narancsos öntethez:
1 nagyobb narancs
1 citrom
2 evőkanál olívaolaj
2 kávéskanál édesítő
Elkészítés: A káposztát vékony metéltre, a 2 narancsot gerezdekre szedve szeletekre vágjuk, a salátaleveleket kisebb darabokra tépkedjük és lazán összekeverjük. Leöntjük a páclével, majd hűtőszekrényben érleljük tálalásig.
Narancsos salátaöntet: A narancs és a citrom levét kicsavarjuk, húsát kikaparjuk, összedolgozzuk az olajjal, az édesítőporral és kevés sóval. Ízlés szerint egy csipet reszelt narancshéjat is tehetünk bele. Ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk.

Energia: 432 kJ/103 kcal 
Szénhidrát: 11,1 g


Paradicsomos mozzarella I.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg paradicsom
25 dkg mozzarella 
1 közepes fej lilahagyma 
8 szelet kenyér   (2 dkg/db)
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál fűszerecet
2 kávéskanál vágott friss bazsalikom
Elkészítés: A paradicsomot, a mozzarellát és a hagymát vékonyan felszeleteljük. A kenyérszeleteket olajjal megkenjük, és előmelegített grillben vagy sütőben megpirítjuk. A kenyérre paradicsomot, erre sajtszeletet, majd hagymakarikákat fektetünk, kevés ecettel megkenjük, és a bazsalikommal megszórva azonnal tálaljuk.

Energia: 1245 kJ/298 kcal 
Szénhidrát: 24 g


Paradicsomos mozzarella II.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg paradicsom
25 dkg mozzarella 
4 mokkáskanál borecet
4 mokkáskanál olívaolaj
2 mokkáskanál őrölt bazsalikom
Elkészítés: A paradicsomot és a mozzarellát vékony karikákra vágjuk.  Négy tányéron felváltva, egymást félig fedve körbe rétegezzük. Megöntözzük a borecettel és az olívaolajjal. Az őrölt bazsalikommal megszórva tálaljuk.

Energia: 782 kJ/187 kcal 
Szénhidrát: 5  g

http://www.mindmegette.hu/mediterran-etrend-cukorbetegsegben-18806


Paradicsomos padlizsán csőben

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagyobb, vagy 4 kisebb padlizsán
  • 20 dkg mozzarella
  • fél liter paradicsommártás, vagy
  • 1 kg paradicsom
  • bazsalikom, só, bors

Elkészítése: a padlizsánt mosd meg, és szeleteld fel hosszában ujjnyi vastagságúra. Tűzálló tálban rétegezd a padlizsánszeleteket, olívaolajat, paradicsomszószt, a bazsalikomot és a reszelt mozzarellát. A padlizsánokat közben sózd-borsozd, és fejezd be úgy, hogy a tetejére a sajt kerüljön. Told forró sütőbe kb. félórára alufóliával lefedve, majd még 10 percre nélküle.

Fokhagymás vajban sült lazac

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 nagyobb lazacszelet
  • fél kocka vaj
  • 3 gerezd fokhagyma

Elkészítése: a lazacszeleteket dobd egy felforrósított serpenyőben elolvasztott vajra, és mindkét oldalukat süsd ki hirtelen, kb. 5-5 perc alatt. Sütés közben törd át, és szórd mellé a fokhagymát. Ha kész, sózd, és tálald friss salátával.

Sült paradicsomos tésztasaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • fél kg paradicsom
  • friss bazsalikom
  • olívaolaj
  • 500 gramm durum tészta (fusilli vagy farfalle)
  • só, bors
  • kecskesajt

Elkészítése: a paradicsomokat vágd félbe, és helyezd alufóliával bélelt sütőlapra a vágott felükkel felfelé. Sózd és csöpögtesd meg némi olívaolajjal. Közepesen forró sütőben süsd kb. 20 percig, majd szedd ki, és tedd egy nagy üvegtál aljába. Lobogó, sós vízben főzd a tésztát éppen csak puhára, és keverd el a paradicsommal. Locsolj a salátára olívaolajat, sózd, borsozd, és tépkedj rá friss bazsalikomot. Végül morzsolj a tetejére kecskesajtot, és tálald langyosan.

Bulgur saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg bulgur (búzatöret, bioboltokban kapható)
  • víz
  • kurkuma
  • friss petrezselyem
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 kaliforniai paprika
  • 3 paradicsom
  • fél kígyóuborka
  • napraforgómag
  • olívaolaj
  • só, bors
  • citromlé

Elkészítése: a bulgurt ötszörös mennyiségű vízben, sóval és a kurkumával főzd puhára. Hagyd kihűlni, és vágd apró kockákra a paradicsomot, a paprikát, a hagymát és az uborkát. A petrezselymet aprítsd össze. A zöldségeket forgasd össze a bulgurral, és az olívaolajból, a citromléből és a fűszerekből készíts öntetet. Szórd meg a napraforgómaggal, majd együtt hűtsd be őket.

http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=24044

 8.gifMég egy kis mediterrán infó. Katt a vizipacira.

 

Joghurt turmix puffasztott amaránttal

  • 1 dl víz 
  • 2 evőkanál puffasztott amarántmag

Elkészítés:
A natúr joghurtot 1 dl vízzel összeturmixoljuk, és hozzákeverünk 2 evőkanál puffasztott amarántmagot és 1 teáskanál durvára vágott amerikai mogyorót. Frissen fogyasztjuk. Jó étvágyat!

Tudnivalók:
Elkészítési idő: 0-20 perc
Típus: főétel, vegetáriánus étel
Diéta típus: Mediterrán
Diétanap típusa: fehérje
Árkategória: hétköznapi

 

2. recept: Mandarin turmix

Hozzávalók:

 

  • 1 mokkáskanál méz
  • 1 db mandarin

Elkészítés:
A mandarint felkockázzuk, héját lereszeljük (alapos mosás után lehet lereszelni), mézzel és 2, 5 dl vízzel turmixoljuk. Frissen fogyasztjuk. Jó étvágyat!

Tudnivalók:
Elkészítési idő: 0-20 perc
Típus: vegetáriánus étel, desszert
Diéta típus: Mediterrán
Diétanap típusa: fehérje
Árkategória: gazdaságos



3. recept: Kávés túrótrumix

Hozzávalók:

  • 2 dkg sovány túró
  • 1 teáskanál méz
  • 1 dl kávé (lefőzött friss)

Elkészítés:
A hozzávalókat összeturmixoljuk, és frissen fogyasztjuk. Jó étvágyat!

Tudnivalók:
Elkészítési idő: 0-20 perc
Típus: desszert, vegetáriánus étel
Diéta típus: Mediterrán
Diétanap típusa: fehérje
Árkategória: gazdaságos

 

http://www.wellnesscafe.hu/dieta/2008/kaloriaszegeny_konnyu_turmixok__3_recept_a_mediterran_dieta_jegyeben

 

Asztali nézet