aerob: Az aerob edzés azt jelenti, hogy a testmozgáshoz szükséges energia előállítása, illetve az anyagcsere folyamata nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik. Olyan mozgásra utal, amely növeli a szervezet oxigén felhasználásának hatékonyságát, ezzel erősítve a szívet és a tüdőt. [Szóeredet: Az aerob kifejezés görög eredetű, az aero=levegő és a bios=élet szavakból áll, s azt jelenti, hogy oxigén felhasználásával.] Bővebben
aminosavak: Az aminosavak szerves molekulák, melyek összekapcsolódva fehérjéket alkotnak.
anaerob: Az anaerob edzés az aerob mozgás ellenpárja, melynek során a mozgáshoz szükséges energia előállításhoz szervezetünk nem használ fel oxigént. [Szóeredet: Az an- görög eredetű szó, előtagként valaminek a tagadását, hiányát jelenti. Az aerob eredetét lásd a szócikknél.] Bővebben
antioxidáns: Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek lassítják az oxidációt, s így segítenek a romlási folyamat megállításában. [Szóeredet: Az antioxidáns görög eredetű, az anti=ellen előtagból és az oxidáció szóból áll. Az oxy- jelentése csípős, savas.] Bővebben
anyagcsere (metabolizmus): Az anyagcsere azon folyamatok összességére utal, ahogy a szervezet a bejövő táplálékot feldolgozza. Bővebben
bélflóra: A bélflóra az emésztőszervekben élő baktériumok összessége.
[A flóra ide illő jelentése: helyváltoztatásra nem képes élő szervezet. A flóra közismertebb jelentése: növényvilág. A flora szó latin eredetű, és virágot jelent. Innen jön az angol flower = virág kifejezés is. A rómaiaknál a virágok istennőjét is Floranak hivták.]
béltraktus: A béltraktus az emésztőrendszer alsó része (patkóbéltől a végbélig).
BMI (Body Mass Index = testtömegindex): A BMI (testtömegindex) a fizikai kondíció felmérésére használt nemzetközi arányszám. Kiszámításának képlete: BMI = testsúly (kg) ÷ magasság2 (m2) Bővebben
cardio vagy kardio: A cardio- előtag jelentése; szívvel kapcsolatos. Testmozgás kapcsán jelzőként is használjuk, mint pl. cardio edzés, cardio gépek, ahol is olyan mozgásra utal, ami növeli a szív teljesítményét. [A cardio görög eredetű, és szó szerint azt jelenti, hogy szív.] Bővebben
cellulit (narancsbőr): A cellulit vagy más néven narancsbőr a bőr göröngyös, narancshéjra emlékeztető elváltozására utal. A kifejezést Nicole Ronsard francia táplálkozás-szakértő vezette be a 60-as évek végén. A szó eredetét tekintve megegyezik a cellulitisszal, jelentése azonban a köznyelvben teljesen átalakult. Bővebben
cellulitisz: A cellulitisz egy orvosi kifejezés, ami a bőr, különösen a bőr alatti kötőszövetek gyulladásának megbetegedését jelenti. [Szóeredet: A cellulitisz latin eredetű, a cell=sejt és a itis=betegség szavakból áll.]
cukor: A cukor a szénhidrátok legegyszerűbb formája, általában édes anyagok (kristálycukor, gyümölcscukor, tejcukor, stb.), és különböző növényekben találhatók.
enzim: Az enzimek különböző fehérjék, melyek szerves katalizátorként elindítanak és felgyorsítanak bizonyos biokémiai folyamatokat. Az enzimek 50° felett inaktívvá vagy instabillá válnak. [Szóeredet: Az enzim szó görög eredetű, jelentése átalakít, átformál.]
fehérje (protein): A fehérjék az aminosavak különböző kombinációi. A fehérje nem energiaforrás, hanem a sejtek, izmok, bőr, belső szervek stb. legfontosabb építőelme.
glukagon: A glukagon egy anyagcsere szabályzó hormon, az inzulinnal ellentétes funkciókkal. A glukagon fő funkciója a testzsír lebontása, majd annak energiává való átalakítása.
hormon: A hormonok különböző mirigyek által termelt anyagok, melyek pontosan meghatározott biológiai funkciókat látnak el. Gyakorlatilag hormonok szabályoznak mindent, ami kívül és belül történik a szervezetben. Az egész hormonrendszer egy összefüggő egységet alkot. Ezért bármilyen változás egy hormon szintjében változást jelent az összes többi hormon szintjében is.
immunrendszer: Az immunrendszer az élő szervezet védekezőrendszere. Az immunrendszer magában foglalja az esetleges fertőzés elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttesét.
inzulin: Az inzulin egy anyagcsere szabályzó hormon, melynek sok életbe vágó funkciója van. Az inzulin többek között segít a szervezetünknek a cukor és a szénhidrátok felhasználásában. Egyik fő funkciója a felesleges szénhidrátok zsírrá alakítása, azok tárolása.
ion: Az ion olyan atom vagy atomcsoport (molekula), amely elektromos töltéssel rendelkezik.
kalória (kilokalória=kcal): A kalória az élelmiszerek tápértékének mértékegysége. Kalóriával mérjük az élelmiszerek testben történő oxidációja, égetése után felszabaduló energiát. [Szóeredet: A kalória latin eredetű, jelentése hő, meleg.] Bővebben
kardio: Lásd cardio.
keményítő: A keményítők bonyolultabb összetételű szénhidrátok. A keményítő fehér, porszerű anyag, ami a burgonyában, kukoricában, búzában és egyéb magvakban található. A szervezetben egyszerűbb szénhidrátokra, cukrokra bomlik. A keményítő gyorsan képes energiát adni, és zsírrá alakítható át.
metabolizmus: Az anyagcsere idegen elnevezése. Az anyagcsere azon folyamatok összességére utal, ahogy a szervezet a bejövő táplálékot feldolgozza. [Szóeredet: A metabolizmus a görög metabolé szóból ered, melynek jelentése változás, változtatás.]
mikroorganizmusok: A mikroorganizmusok vagy mikrobák mikroszkopikus (szabad szemmel nem látható) élőlények. [A mikro görög eredetű szó, jelentése kicsi, apró.]
nyálkahártya: A nyálkahártya (tunica mucosa) a test üreges szerveit bélelő nyálkás védőréteg. (A nyálka híg, nyúlós váladékot jelent.) Nyálkahártya védi az emésztőrendszert (ez a bélnyálkahártya), a légutakat, a húgyutakat és a nemzőcsatornát.
ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/ Kapacitás): Az ORAC egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mérésére. Minél magasabb egy élelmiszer ORAC száma, annál jobb antioxidánsként működik. Bővebben
oxidáció: Az oxidáció az a folyamat, amikor egy anyag oxigénnel egyesül.
pH: A pH egy olyan szimbólum, ami egy oldat savas, illetve lúgos jellegére utal. A tiszta desztillált víz sav-lúg szempontból semlegesnek számít, értéke pH7, s ehhez képest lett meghatározva a savas, illetve a lúgos oldat minősége. 0-7-ig terjedő pH érték savasnak, 7-14-ig terjedő pH érték pedig lúgosnak vagy más szóval bázikusnak számít.
pH kiszámításának képlete: A pH 1 liter oldatban található hidrogén ion koncentráció (gramm) reciprokának logaritmusa. Példa: 1 liter vízben 0,0000001 grammnyi hidrogén ion található. Ennek reciproka 10000000 (A reciprok az az érték, amivel az eredeti számot megszorozva 1-et kapunk, vagyis 0,0000001 x 10000000 = 1). A 10000000 logaritmusa pedig 7 (10 a 7. hatványon = 10000000). Így lett a desztillált víz pH értéke 7.
A pH kifejezést Soren Peter Lauritz Sorensen (1868-1939) dán biokémikus vezette be. A pH a "p(otenz) H(ydrogen)" kifejezés rövidítése, ami szó szerint hidrogén hatványt jelent. A szó eredetére vonatkozóan találkozhatunk még a "p(ower) of H(ydrogen)" elnevezéssel is, ami szintén hidrogén hatványt jelent (power = hatvány). Bővebben
protein: A fehérje idegen elnevezése. A fehérjék az aminosavak különböző kombinációi. A fehérje nem energiaforrás, hanem a sejtek, izmok, bőr, belső szervek stb. legfontosabb építőelme. [Szóeredet: A protein a görög proteios, protos szóból ered, melynek jelentése elsődleges, fő.]
rostok: A rostok a legösszetettebb szénhidrát-félék. Ezek nem emészthető növényi anyagok (zöldségek), de ugyanakkor segítik az emésztést és tisztítják az emésztőrendszert. A bennük lévő kis mennyiségű cukor által csak kevés energiát adnak.
szabadgyökök: A szabadgyökök nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni. Állandóan elektronra "éheznek", romboló hatásukat azzal fejtik ki, hogy behatolnak a sejt legkényesebb részeibe, hogy onnan elektronokat "zsákmányoljanak" – azaz oxidálnak. Bővebben
szénhidrát: A szénhidrátok a szén és a víz kombinációi, melynek legegyszerűbb formája a cukor. Bonyolultabb kombinációja a keményítő, legbonyolultabb formája pedig a rostok vagy cellulóz-félék. A szénhidrátok gyorsan felhasználható, ámde rövid ideig tartó energiaforrást biztosítanak.
testtömegindex (angolul: Body Mass Index = BMI): A testtömegindex a fizikai kondíció felmérésére használt nemzetközi arányszám. Kiszámításának képlete: BMI = testsúly (kg) ÷ magasság2 (m2) Bővebben
vércukor: Az emésztés folyamán az összes emészthető szénhidrátféle - a rostok kivételével - egyszerű cukorrá bomlik (glükóz). Azért hívják vércukornak, mert a véráramon keresztül tud eljutni a sejtekhez. A szénhidrátokon kívül a szervezet más anyagokból - főként zsírból - is képes a vércukor előállítására.
zsír, zsírok: A zsír szilárd vagy folyékony, általában szagtalan, íztelen, sikamlós anyag. Növényekben és állati szövetekben található. A zsírok hosszan tartó, magas minőségű energiaforrást biztosítanak.
www.fogyas.info/fogyas-kulcsszavak-szotar_egeszseg-lexikon.php
Szavazás